пʼятницю, 25 травня 2018 р.


Хрещення Русі — процес прийняття і поширення християнства у Великому Князівстві Руському, Київській Русі.
Ключова подія — масове хрещення у 988 році мешканців Києва, а згодом і інших міст держави князем Володимиром I Святославовичем, у результаті чого християнство стало провідною релігією на Русі.
Утвердження християнства на Русі — тривалий складний процес, що розтягнувся у часі на багато століть. Першою правителькою Русі, що офіційно прийняла християнство, стала княгиня Ольга. Продовжити справу своєї бабусі  - хрестити Київську Русь і проголосити християнство державною релігією - зміг лише князь Володимир Великий.
Християнізація Русі йшла поступово за водними шляхами, спершу її прийняли більші осередки, пізніше провінція.  
З прийняттям християнства на Русі поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом і в інших містах.
Ювілей Хрещення Русі відзначатиметься у 2018 році. Президент України Петро Порошенко підписав указ про підготовку до 1030-річчя Хрещення Русі.
В бібліотеках району будуть проходити заходи із циклу «Володимир Святий в історичній пам'яті нащадків». І перший захід – урок духовності «Засновники християнства на Русі княгиня Ольга та князь Володимир Великий: утвердження християнства у Київській Русі» - відбувся завдяки провідному бібліотекарю відділу обслуговування районної бібліотеки Оксани Барчук та вчителя історії Наталії Паламарчук для учнів 9-х класів школи-гімназії №1. Під час заходу висвітлювались питання хрещення Київської Русі та історичне значення цієї події. Також було представлено бібліографічний огляд літератури «Княжа доба Київської Русі портрети еліти: княгиня Ольга і князь Володимир».







Немає коментарів:

Дописати коментар