четвер, 18 жовтня 2018 р.



«Гуманіст, мислитель, педагог»

Цьогоріч 28 вересня в Україні та світі відзначають 100-річчя людини, творчість якої унікальне явище в українській і світовій педагогіці. Це - видатний педагог Василь Олександрович Сухомлинський.
22 роки він був директором Павлиської школи, до його думок прислухалися, любили його. Він не лише наш сучасник. Він прогнозував майбутнє освіти, передбачав дефіцит емоційного спілкування, занепад етичної компетентності в суспільстві, тому, очевидно, так щедро в його творах представлено емоційне, естетичне виховання.
Український педагог подарував нам цілісну педагогічну систему виразного гуманістичного спрямування. Маємо підніматись до неї і серцем, і розумом.
Василь Олександрович є автором цілого ряду педагогічних праць: «Серце віддаю дітям», «Сто порад учителеві», «Народження громадянина», «Батьківська педагогіка» та ін. Всього написав 41 монографію, понад 600 наукових статей.
Він кандидат педагогічних наук, член-кореспондент АПН СРСР, заслужений учитель, удостоєний звання Героя Соціальстичної Праці.
До 100-річчя Василя Сухомлинського, провідним бібліотекарем відділу обслуговування ЦРБ Оксаною Барчук в Тростянецькій школі №2 для учнів 9-11 класів, проведено творчий портрет «Гуманіст, мислитель, педагог». Бібліографічний огляд «Творча спадщина Василя Сухомлинського» представлений основними педагогічними працями великого практика і теоретика. Заступник директора Олена Пунько наголосила, що Сухомлинський один із тих діячів, хто стояв біля витоків руху вчителів-новаторів, виникнення оновленої педагогіки співробітництва, відновлення у вихованні пріоритету загальнолюдських цінностей. Праці Сухомлинського використовують у сучасних підручниках педагогічного спрямування.
Спадщина кожного митця і кожного вченого має свою долю. Одну дуже швидко забувають, іншу якийсь час тримають у полі зору. І лише небагатьом випадає залишитись у «великому часі». Спадщина Василя Сухомлинського належить до останніх.





Немає коментарів:

Дописати коментар