пʼятницю, 14 лютого 2014 р.

15 лютого воїни – інтернаціоналісти України відзначають, на державному рівні, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, ініціатором якого виступила Українська Спілка ветеранів Афганістану.
Чому саме 15 лютого відзначається День вшанування?
14 квітня 1988 року за посередництва ООН в Швейцарії міністрами закордонних справ Афганістану та Пакистану підписані Женевські угоди про політичне врегулювання ситуації в ДРА. Радянський Союз зобов’язався вивести свій контингент в 9-ти місячний термін, починаючи з 15 травня. Відповідно до угод перший етап  виводу  військ з території Афганістану почався 15 травня 1988 року. Другий, останній, етап закінчився 15 лютого 1989 року.  
У рамках відзначення 25 – річниці виведення військ з Афганістану, з ініціативи відділу культури Тростянецької РДА, в читальній залі  районної бібліотеки відбувся вечір – спомин «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану».
Ведуча вечора  Лариса Білоус, розповідала про те, що тривала афганська війна жорстоко зачепила усіх її учасників. Це незагоєна рана, невідступний біль. Через неї пройшло 620 тисяч солдатів і офіцерів Радянської армії. Загальні незворотні втрати склали 14751 особу, 298 зникли безвісти. Більш як 200 тисяч були нагороджені орденами та медалями, 87 стали Героями Радянського Союзу, 11 - українці.
Афганська війна залишила тяжкі наслідки і для України. В її горнилі побували понад 160 тисяч українців. Не повернулись додому 3360 її синів, з яких 3280 загинули, а 80 пропали безвісти та потрапили в полон. Понад 8 тисяч поранено і 3560 стали інвалідами. Залишились без підтримки синів 2729 матерів та 1982 батька, стали вдовами 505 жінок, а сиротами 711 дітей. Такою є ціна чужої війни для українців.
Про трьох воїнів – інтернаціоналісті, які загинули на війні повідала бібліограф – краєзнавець  Людмила Ратушняк.
 На вечір були запрошені голова районної спілки ветеранів Афганістану «Саланг» Корнієнко Володимир Петрович та Воротнюк Надія Аврамівна  яка теж побувала в Афганістані. Зі сльозами на очах присутні слухали спогади Володимира Петровича який пройшов саме пекло війни, брав участь в бойових операціях, бачив рани та смерть товаришів.
Свої вірші воїнам – інтернаціоналістам присвятив полковник районного товариства Українського Реєстрового Козацтва, член районного літературно – мистецького об’єднання «Джерело»  Микола Прус.
Начальник відділу культури Тетяна Мартошенко вшанувала гостей, побажала їм міцного здоров'я, благополуччя, мирного неба та вручила пам'ятні подарунки. 
Музичне оформлення вечора забезпечили працівники районного будинку культури та студенти – практиканти Тульчинського училища культури Віка Сікоринська, Владислав Гудзь, Аліна Рослік.
До уваги гостей був представлений перегляд літератури "Ми пройшли Афган"







  

Немає коментарів:

Дописати коментар