четвер, 21 листопада 2019 р.


21 листопада відзначають День Гідності та Свободи – свято на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції гідності (2013 року).
Сьогодні - шоста річниця початку Євромайдану, що переріс у Революцію гідності. Після того, як тодішня влада відмовилась від європейського курсу, на Майдан вийшли активісти та студенти.
Це свято відзначалося як День свободи з 2005-го по 2011 рік. За правління Віктора Януковича його відзначення фактично скасували, об’єднавши із Днем Соборності 22 січня. День Гідності та Свободи був затверджений указом п’ятого президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року «Про День Гідності та Свободи». Згідно з документом, День Гідності та Свободи був введений для затвердження в Україні ідеалів свободи і демократії.
Цього дня, 21 листопада, вшановується патріотизм і мужність громадян, які восени 2004-го і восени-взимку 2013-2014 років захистили національні інтереси української держави та її європейський вибір, шанують пам’ять тих, хто віддав своє життя заради вільної України.
В День Гідності та Свободи в містах України проводять заходи із вшанування учасників Революції Гідності, влаштовують тематичні виставки, флешмоби, акції.
Центральною районною бібліотекою організовано патріотичну викладку «Горіли і шини і душі». Тут представлено хронологічні довідники, літописи очевидців подій, романи, оповідання, нариси, вірші, присвячені доленосним подіям в Україні початку XXI ст. Ознайомитися з викладкою літератури можна в Інтернет-центрі районної бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар