четвер, 21 травня 2020 р.

День вишиванки 2020 











День вишиванки – це всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу, збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді. Загалом це свято, коли українці в будній день одягають вишиванку на роботу, університет, школу чи садочок, протягом останніх років набуло особливої уваги та розквіту. Українську вишивку називають «Молитвою без слів», а сорочка є головним оберегом людини.  
З нагоди Всеукраїнського Дня вишиванки бібліотечні працівники відвідали районний краєзнавчий музей, де ознайомились з виставкою українських сорочок.

Українська вишита сорочка та народний одяг в цілому – є яскравим та самобутнім явищем культури, яке розвивалось та удосконалювалось протягом багатьох століть. Сорочку берегли як зіницю ока, адже це була не просто річ, а деяким, навіть магічним та містичним предметом, оберегом, який захищав людину від біди та негараздів. Недарма із сорочками пов’язана велика кількість різноманітних прикмет. Прилучення до сорочки починалось з раннього дитинства. Першу сорочку для немовляти шили з тканини, якою хрещені батьки обвівали свічки під час обряду хрещення. Таким чином новонародженого прилучали до «Царства Христова». В подальшому житті сорочка супроводжувала людину протягом всього життєвого шляху. Під час проведенння релігійних обрядів та ритуалів або будь-яких важливих урочистих подій, українці обов'язково вдягали вишиванку. Про це та інше із життя та побуту українців, нам повідала господиня музею Людмила Шамраєнко. 
А ми не втримались і приміряли страровинні українські сорочки.



Кольоровими нитками вишиванка вплетена у наші традиції і найважливіше те, що, маючи вікову історію, вона не втратила своєї популярності і до сьогодні.

Немає коментарів:

Дописати коментар