четвер, 27 квітня 2023 р.

Ми пам’ятаємо….

 





Весна в розмаї. 

Двадцять шосте квітня.

Тривожна ніч. Здригнулася земля.

Невинно  вишні  чарували цвітом,

А вибух все навколо спопеляв.

Дзвінок в пожежній. 

Швидко мчать машини.

В четвертім вибух і прорвало дах.

Відважні хлопці мужньо, безупинно

У пекло йшли, забувши біль і страх. 

(Марія Яновська)

    37 років тому світ почув страшне  слово "Чорнобиль". Але йшлося не про привітний поліський  райцентр, а про найбільшу в історії людства катастрофу...Перегортаючи  сторінки книг та публікацій  ми відкриваємо  для себе Чорнобиль як історичну епоху , як невідому пляму на мапі. Завдяки дослідженням  і документам ,Чорнобиль вплітається в художню літературу, віддаляється,як давно минулий час, і залишається з нами назавжди. Оляницькою  бібліотекою - філією  разом з учнями 6-7 класів  місцевого ліцею проведено годину спілкування "Пам'ятаймо! Чорнобиль не має минулого часу", а  для  користувачів   бібліотеки оформлено  книжкову виставку.

                                                                        




 




Ніч з 26 на 27 квітня 1986 року  змінила  життя людства. Ця ніч забрала дитячий сміх, людські життя, радість, добробут багатьох сімей, а принесла біль, смуток, розпач, смерть. Катастрофа на Чорнобильській АЕС-страшна техногенна катастрофа людства. Радіоактивне забруднення охопило величезну територію Європи. Це боротьба з невидимим ворогом! Ворогом якого ми не бачимо,а він нас вбиває. До дня трагедії на Чорнобильській АЕС Тростянчицькою бібліотекою-філією  до  уваги  користувачів  оформлено виставку-пам'ять "Чорнобиль біль і скорбота України" .З  учнями    місцевого  ліцею відбувся  екологічний діалог "Нехай Чорнобильська біда остання буде на планеті", по  закінченню  якого  присутні   переглянули  відеопрезентацію  "16 маловідомих фактів про Чорнобиль".


    Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов’язаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсису. Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій пам’яті. Ще довго ми будемо відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям.

     До дня пам'яті Чорнобильської катастрофи у Глибочанській бібліотеці – філії  до уваги користувачів оформлено книжкову виставку "Чорнобиль: біль і пам'ять" та проведено годину-реквієм "Чорнобильська трагедія - біль України".


    В Олексанрівській  бібліотеці  - філії   проведено  бесіду " Чорнобиль  в  серці  України, а  тінь  його  по  всій  Землі", а  та  для  користувачів   організовано  перегляд  літератури  "На   Чорнобиль  журавлі  летіли"

                           









Немає коментарів:

Дописати коментар