пʼятницю, 20 березня 2015 р.

«Ліна Костенко. В часах перехідних і вічних»


Я, що прийшла у світ не для корид,
що не люблю юрби і телекамер,
о як мені упікся і обрид 
щоденний спорт - боротися з биками! 
Я одягаю пурпуровий плащ. 
Бики вже люттю наливають очі. 
Я йду на них!.. Душе моя, не плач... 
Ці види спорту вже тепер жіночі.

 Ліна Костенко

          19 березня виповнилось  85 років видатній українській  поетесі - принциповій жінці з чоловічим характером, сталими принципами та поглядами на життя, - Ліні Василівні Костенко.
      Її знають, люблять і обожнюють мільйони людей в Україні. Слухаючи її поезію, неможливо приховати захоплення красою і  вишуканістю поетичного слова.
      До цієї ювілейної дати в стінах районної бібліотеки оформлено тематичний перегляд літератури «Магія слова Ліни Костенко».  
       Вслухайтесь в Слово Поета, серцем доторкніться його чар, вдумайтесь у його глибокий зміст – і вам відкриється багато таємниць, життєвих, і поетичних.
         Ліна Василівна Костенко посідає перше місце в українській культурі останніх півстоліття завдяки своїй сильній особистості, принциповому запереченню позиції пристосуванства, здатності мовчати тоді, коли це означало спокус облаштувати своє життя ціною поступок.
Страшні  слова,  коли  вони  мовчать,
Коли  вони  зненацька  причаїлись,
Коли  не  знаєш,  з  чого  їх  почать,
Бо  всі  слова  були  уже  чиїмись.
       На нинішньому поетичному олімпі України серед інших майстрів слова вже кілька десятиліть живе вона як «нерозгадане чудо», «голос народу». Якими мають бути слова, що могли б схарактеризувати цей феномен української культури адекватно його значенню і силі!
Не бійся прикрого рядка
 Прозрінь не бійся, бо вони як ліки.
 Не бійся правди, хоч яка гірка,
 не бійся смутків, хоч вони як ріки.
 Людині бійся душу ошукать,
бо в цьому схибиш – то уже навіки.
      20 березня  працівниками відділу обслуговування Анастасією Ліпніцькою та Ларисою Білоус, спільно з вчителями української мови та літератури Раїсою Тиндириндою та Галиною Маланчук,  для учнів 10-х класів ЗОСШ №1- гімназія, було проведено літературний  вечір – портрет  «Ліна Костенко. В часах  перехідних і вічних» присвячений цьому ювілею.
    Маючи воістину Божий дар слова, Ліна Василівна є ще й лицарем честі, взірцем громадянської мужності. Таким поетом може пишатися будь-який народ світу, бо він є спадкоємцем кращих традицій не лише своєї нації, а й усього людства.
Не забувайте незабутнє
І не знецінюйте коштовне,
Не загубіться у юрбі.
Не проміняйте неповторне
На сто ерзаців у собі.
Ми вітаємо Ліну Василівну з ювілеєм і бажаємо їй творчих успіхів та наснаги, нових мистецьких звершень, а вам, читачам, ніколи не розлучатися з неповторною, мудрою і пристрасною її поезією.

«Народ шукає в геніях себе», – якось сказала Ліна Костенко. Але хочеться думати, що прийде час і нащадки наші скажуть: «Народ знайшов себе в Ліні Костенко».




Немає коментарів:

Дописати коментар