пʼятницю, 20 березня 2015 р.

19 березня  відбувся семінар для працівників бібліотек району «3D» в бібліотеці: Документ. Дозвілля. Діалог». Всі процеси в бібліотеці, пов'язані з цими трьома складовими, вимагають сьогодні переосмислення,  «перезавантаження».
Розпочала роботу семінару директор ЦРБ М.Дереш.
З цікавими  доповідями на семінарі виступили бібліотекарі ЦРБ.
Бібліотекар відділу комплектування С.Вербецька висвітлила тему «Формування документних ресурсів бібліотеки». Фонд – основа функціонування бібліотеки, джерело задоволення інформаційних потреб користувачів.
Головним напрямом роботи бібліотек є формування фондів: повноцінне комплектування документами на традиційних та електронних носіях, що виходять на теренах України, та їх облік. Це здійснюється шляхом одержання документів за Державними, місцевими програмами, обов’язкового примірника документів, придбання видань за рахунок загального та спеціального фондів, відбору документів в обмінно-резервному фонді Вінницької обласної бібліотеки, одержання дарунків тощо.
Вивченню інтересів та запитів користувачів, організації дозвілля приділила увагу провідний бібліотекар відділу обслуговування О.Барчук.
Провідний бібліограф О.Слободяник торкнулась «гарячої теми» для сучасної бібліотеки - «Бібліотека в соціальних мережах» - «Для бібліотеки соціальні медіа є економічним і при цьому ефективним способом вивчення думки про бібліотечні послуги, формування позитивного іміджу, налагодження ефективних комунікацій з реальними або потенційними користувачами. Це хороший засіб для просування книги, читання та бібліотеки у віртуальному середовищі. Ми часто забуваємо, що бібліотеці необхідно доводити свою корисність, показувати, кому і навіщо вона потрібна, тобто  займатися своїм просуванням. Як ми будемо використовувати при цьому соціальні медіа, залежить від наших конкретних завдань. Важливо пам'ятати, що соціальні медіа – це не наша мета, а наш інструмент. Тому бібліотекам потрібно звернути увагу на те, як задіяти соціальні мережі».
«Перезавантаженням» бібліотек займалась методист О.Діденко, яка познайомила учасників семінару з використанням електронної системи моніторингу мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР).
ЕСМаР створено для збору, зберігання та обробки даних, які надаються публічними бібліотеками України за визначеним переліком показників.
Які ж переваги цієї системи?
- швидкість збору та обробки статистики;
- швидкий доступ до повної інформації про кожну бібліотеку;
- можливість різнобічного аналізу;
- зручна та проста форма подання статистики.



Немає коментарів:

Дописати коментар