вівторок, 19 квітня 2016 р.

30-й чорнобильський квітень
Чорнобильською катастрофою називають вибух і подальше руйнування четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, які сталися 26 квітня 1986 року. Реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. За потужністю радіоактивний викид у 500 разів перевищував атомне бомбардування японського міста Хіросіма в 1945 році. Керівництво Радянського Союзу намагалося приховати від світу та своїх громадян факт катастрофи, і лише після того, як у Швеції зафіксували радіоактивні  частинки з Чорнобиля, розпочалася  евакуація населення із зони ураження.
Аварія на ЧАЕС – найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики, яка змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей не тільки на Європейському континенті, а й у всьому світі. І водночас це символ безмежної мужності багатьох тисяч наших людей. Завдяки самовідданості ліквідаторів аварія стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.
Серед тих, хто боронив людство від «мирного» атома, який вийшов із-під контролю, був і Григорій Васильович Литвиненко.
Відділ обслуговування Тростянецької ЦРБ, спільно з школою №2 організували зустріч з Григорієм Васильовичем «Чорнобиль… Трагедія… Пам’ять». Важкі та болючі спогади про ліквідацію аварії, про надлюдські зусилля ліквідаторів які, не шкодуючи сил та свого здоров’я, боролись з екологічним лихом, про те, що пройшло 30 років, а проблем не стало менше, а найголовніше, ці люди потребують соціальної захищеності і людського розуміння.

Про історію катастрофи розповіла провідний бібліотекар відділу обслуговування Оксана Барчук, а коментований перегляд літератури «Чорнобиль: роки болю» зробила бібліотекар читальної зали Лариса Білоус.




Немає коментарів:

Дописати коментар