понеділок, 12 березня 2018 р.



УКРАЇНСЬКИЙ РЕМБРАНДТ - Т. Г. ШЕВЧЕНКО

Тарас Григорович Шевченко – багатогранний геній, але у вдячній памяті нащадків він живе як поет. Шевченко-поет заслонив собою Шевченка високоталановитого маляра, видатного рисувальника та дуже тонкого й високомайстерного гравера. 
Шевченко як художник був майстром декоративного розпису, портретистом, пейзажистом є дослідження про нього як про скульптора, архітектора, майстра гравюри, що він виступав також і як талановитий аматор – актор, нарешті, що мав доброго баритонального тенора і надзвичайно співав народні українські пісні.
Значення Шевченка – маляра дослідники розкрили лише через півстоліття після його смерті.
Час перебування Шевченка в Академії мистецтв і його вільного петербурзького життя – це час від 1838 до 1845 року, коли він виявив себе як поет, як маляр, як портретист, як гравер, як рисувальник-ілюстратор і, нарешті як драматург. Цей час він жив і обертався в колі тогочасної петербурзької артистичної богеми. Але головний зміст його життя й перебування в Петербурзі – це була Академія мистецтв. Тричі Рада Академії відзначала Шевченка срібною медаллю другого ступеня за його картини. 4 вересня 1860 року урочисті річні збори Академії надали Шевченкові звання академіка.
Про ці та інші факти із життя великого Кобзаря розповідали учням 9-11 класів Тростянецької школи №2 провідний бібліотекар відділу обслуговування районної бібліотека Оксана Барчук та директор краєзнавчого музею Людмила Шамраєнко на мистецькій годині «Страждання і реальність – усе на полотні».
На книжковому перегляді були представлені: альбом вибраних творів малярських робіт Шевченка та портрети Кобзаря, виконані тростянчанином Василем Шапталою.







Немає коментарів:

Дописати коментар