четвер, 9 грудня 2021 р.

 9 грудня в КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека» пройшов навчальний семінар «Планування та звітність бібліотек. Нові напрямки роботи у світі сучасних вимог». Мета навчання- підтримати бібліотекарів у виконанні певних бібліотечних  процесів: підготовка річного звіту,планування та нормування бібліотечних процесів.

Відкрила семінар директор комунального закладу Марія Дереш. Вона звернула увагу присутніх на ті зміни, які сталися в бібліотеках-філіях протягом звітного року і розповіла про проблеми, що мають місце на сьогодні в бібліотеках громади, зробила акцент на основних напрямках роботи  бібліотек в умовах сьогодення. Адже зараз,як ніколи, бібліотека повинна стати життєво необхідною для жителів громади,кожного дня підтверджуючи свою значимість. Марія Борисівна окреслила основні виклики, які стоять перед бібліотеками та необхідності трансформації їх у сучасні публічні простори, які зможуть задовольняти не тільки потреби в літературі, а й у наданні цифрових інформаційних послуг.

«Підсумки здачі річних звітів.Тенденції 2021 року»-таку тему висвітлила у своєму виступі   провідний методист Наталія Супрун .Вона  наголосила на основних вимогах до звітності.  Обов’язковими для виконання є подача Звіту за формою № 6-НК ,який складають усі бібліотеки віднесені до сфери управління Міністерства культури України. Крім того, бібліотеки подають  статистичний звіт через Електронну систему моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР). ЕСМаР – це  база  даних,  що  містить інформацію  про  всі  публічні  бібліотеки  України:  адресну  частину з характеристиками кожної, а також показники, що відображають її  діяльність. Наталія Григорівна зробила глибокий аналіз по кожному показнику щодо звітності,довела графік здачі звітів кожної бібліотеки  за 2021 рік.

Заступник директора Раїса Зарванська розпочала з того, що планування – це творча робота працівника. Кожен бібліотечний працівник має орієнтуватися тільки на свою бібліотеку, враховувати населення, культурні та освітні заклади, які є на території населеного пункту. Раїса Василівна надала рекомендації по плануванню масової роботи сільських бібліотек на 2022 рік. Вона також повідомила , про відзначення літературних дат в 2022 році та представила до уваги бібліотекарів бібліотечні інновації, які можуть бути використані в роботі бібліотек.  Розповіла про планування бюджету робочого часу бібліотекаря та нормування робочого часу на основні процеси роботи у бібліотеці. Рекомендувала бібліотекарям при написанні планів роботи на наступний рік використовувати «Календар знаменних та пам’ятних дат на 2022 рік», підготовлений КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека».

Консультацію «Бібліотека, як організатор доступу до сучасного інформаційного простору» надала провідний бібліотекар  інтернет-центру Анастасія Ліпніцька. Вона  у своєму виступі відстежила процес розвитку бібліотек для перетворення їх на інформаційні центри громади, окреслила конкретні кроки бібліотечних працівників на шляху до досягнення мети, адже саме від бібліотечного працівника залежить, як мешканці громади будуть поінформовані про ті події, які відбуваються у нашому суспільстві. «Краєзнавчі дати та основні заходи з популяризації краєзнавства» така тема виступу була у бібліографа-краєзнавця Тамари Стрілець.

«Оформлення масових заходів та іншої бібліотечної документації» поінформувала провідний бібліотекар абонементу для дорослих Оксана Барчук. Методичні поради  з питань вилучення літератури з бібліотечних фондів, оформлення актів на списання,на прихід періодичних видань надала бібліотекар сектору комплектування Лариса Білоус.

 Як завжди під час семінару, бібліотекарі обмінювалися досвідом роботи про цікаве у житті бібліотек села. Семінар пройшов в напруженій робочій обстановці з мрією про сучасні бібліотечні заклади для громади, які забезпечать її мешканців сучасними бібліотечними послугами.











Немає коментарів:

Дописати коментар