середа, 20 квітня 2022 р.

 Великдень вже близько, а ви ще не спланували, коли будете розписувати писанки ?

     Писанка – одна із стародавніх форм українського народного розпису, у якому  наші пращури втілювали свої прагнення , віру.

      За традицією розпочинали писати писанки з другої половини  Великоднього посту. Займалися цим переважно жінки . На Великдень писанки та крашанки освячували у церкві , а потім використовували для прикрашання осель, у великодніх  іграх або з ритуальною чи магічною метою.

     Вважаєте, що писанкарство – це складне вишукане мистецтво, яким займаються лише народні майстри? Це не зовсім так.  У квітні проходить багато майстер-класів , де кожен, кого цікавить це колоритне народне мистецтво, може взяти до рук писачок  і спробувати  створити  свою неповторну писанку.

      А наша вітальня КЗ «Тростянецька селищна публічна бібліотека» сьогодні , 19квітня,  в тісному різновіковому  колі зібрала творчих , креативних поціновувачів  української національної культури, народної творчості, українських  традицій , звичаїв, обрядів . Також на заході були присутні – заступник директора з виховної роботи  ОЗО «Тростянецький  ЗЗСО  І-ІІІ ст. №1» Лещенко С.Б., директор КП «Радіокомпанія «Тростянець ФМ»»  Зарванська Р.В. ,  директор КЗ «Тростянецький краєзнавчий музей» Шамраєнко Л.С.

     Оксана Степанівна Макаревич , вчитель образотворчого мистецтва Летківського ЗЗСО І-ІІІ ст., презентувала  майстер-клас  з  розпису великодніх писанок.

      Майстер-клас  розпочався із  молитви «Отче наш», як того вимагає ритуал створення писанки. Майстриня ознайомила учасників заходу не тільки з історією виникнення писанок, а й з різноманітними техніками їх виконання.

     Присутні  щиро подякували Оксані Степанівні за гарно і корисно проведений час.

     Про що розповідає писанка , народні звичаї, легенди та перекази про писанку читачі могли дізнатися з літератури , яка була представлена на книжковій виставці «Писанка – символ сонця , добра і життя».

                                   

 




















                                          

    







Немає коментарів:

Дописати коментар