понеділок, 17 листопада 2014 р.

14 листопада в Інтернет – центрі відбулось засідання «круглого» столу присвячене Дню пам’яті жертвам Голодоморів в Україні "Жертвам голодомору – вічна пам’ять поколінь". Учасниками засідання стали: спеціаліст відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації Н.Колотілова, керуюча справами районної ради В.Піган, директори краєзнавчих музеїв Тростянця та Четвертинівки Л.Шамраєнко, Л.Яременко, науковий співробітник Ободівського краєзнавчого музею І.Шиянюк, методист районного відділу освіти Н.Березюк, вчителька історії Ободівської  загальноосвітньої школи О.Дев’ятко, працівники районної бібліотеки.
Голодне лихоліття 33-го - не історична минувшина, а незагойна фізична і духовна рана українського народу, яка жагучим болем пронизує пам'ять багатьох поколінь. Надто багато безіменних могил залишено в Україні – такими словами розпочала свій виступ керуюча справами районної ради В.Піган. Ми, як історична нація, повинні зберегти пам'ять про українських хліборобів – безвинно убієнних рукотворним голодомором. Маємо зробити це не лише задля відтворення історичної правди, а насамперед для нашого прозріння, розкріпачення суспільної свідомості, і у такий спосіб покаятись за довготривале замовчування злочину.
Про пошукову роботу краєзнавчих музеїв району розповідали директори музеїв Тростянця та Четвертинівки Л.Шамраєнко, Л.Яременко. Вони наголосили на тому, що відходять в небуття очевидці голоду 1932 – 1933 рр.,  а відтак згасає і народна пам’ять про жахливий злочин. Тому ми маємо зібрати свідчення про голодомор 1946 – 1947 рр. поки є ще свідки цієї трагедії. Треба говорити про минуле задля майбутнього: безпам'ятність породжує бездуховність, а вона роз'їдає тіло й душу нації – перекреслює історію, паплюжить традиції, руйнує соціокультурну самобутність народу.
Про проведення в навчальних закладах виховної роботи по збереженню пам’яті про трагічні події пов’язані з голодоморами в Україні повідали методист районного відділу освіти Н.Березюк та вчителька історії Ободівської  загальноосвітньої школи О.Дев’ятко.


Відеопрезентацію «Україна пам’ятає, світ визнає» та коментований перегляд літератури провела бібліограф – краєзнавець Л.Ратушняк.












А презентацію пересувної виставки інформаційних стендів "Вбивство голодом - геноцид!" зробила провідний бібліограф ЦРБ О.Слободяник.




Немає коментарів:

Дописати коментар