середу, 28 вересня 2016 р.

«Іван Франко - вічний  Прометей  української  літератури» під такою назвою та з нагоди ювілею та проголошення року Івана Франка в Україні, кафедра юнацтва презентує для своїх користувачів книжкову виставку на якій представлені друковані, критичні матеріали  про основні сторінки життя і творчості письменника, художні твори, ліричні збірки поета, спогади відомих людей, які знали Івана Франка, повісті-есе, біографічні видання, фотодокументи, доповнюють виставку статті з періодичних видань.
  З метою  вшанування пам’яті видатного українського письменника, вченого та громадського діяча, популяризації його літературної, публіцистичної, наукової спадщини працівники бібліотеки Лариса Білоус та Анастасія Ліпніцька  спільно з вчителем української мови та літератури ЗОСШ №1-гімназія  Раїсою Тиндириндою для учнів 11 класу  провели усний журнал «Перехресні стежки життя Івана Франка».
 Небагато можна назвати в історії людства постатей, рівних йому за різнобічністю таланту й наполегливістю, гідними титанів Відродження… Він був літературознавцем і мовознавцем, фольклористом і етнографом, публіцистом і перекладачем. Він був активним громадським і політичним діячем, редактором журналів, людиною з власними переконаннями. Він був справжнім інтелектуалом, людиною енциклопедичних знань, яка всього досягла сама. І хоч як би пафосно це не звучало, він був справжнім титаном думки і праці. Франку належать понад п’ять тисяч творів у різних галузях літератури й науки. Випущені у світ п’ятдесят томів – лише третина написаного (за радянських часів кількість томів будь-кого не мала перевищувати доробку “вождя світового пролетаріату”). Це справді видатний українець, корені якого сягають глибини народного життя і переходять у дерево, квіт якого величний, щедрий, добрий. Усе, що мав віддав для однієї ідеї, і горів, і яснів, і страждав, і боровся за неї - за Соборну Україну. Тому звучать як заповіт його рядки:

Не пора, не пора, не пора
В рідну хату вносити роздор!
Най пропаде незгоди проклята мара!
Під України єднаймось прапор!


       То ж запрошуємо Вас до бібліотеки ознайомитись із літературою, документами, які представлені на книжковій виставці, щоб, перегортаючи сторінки творчості Івана Франка, ще раз збагнути й осягти багатогранний талант цієї людини.



Немає коментарів:

Дописати коментар