середа, 22 березня 2023 р.

 "Поезія-слово!Поезія-пісня! Поезія - вільна душа!"

 Живе поезія у мові,

Якої мати вчила нас,

У гніві, в усмішці, в любові,

В красі звичайній, без прикрас .

( М. Рильський) 

      Щорічно березень для бібліотек  громади наповнюється приємними клопотами, які пов’язані з проведенням традиційного свята – Всесвітнього дня поезії. Представники ЮНЕСКО вважають, що поезія була і залишається найважливішою частиною сучасного мистецтва. Тому людство повинно навчитися цінувати поетичні  рядки і  знаходити  в них справжнє багатство.

       Найкращим визначенням поезії є слова Ліни Костенко: «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі». З  цим важко  посперечатися.  Цінність  поезії в тому, що  кожен читач  знаходить тут щось своє. Вона входить в наше життя з дитинства і залишається до його кінця.

     В  Тростянецькій    селищній публічній бібліотеці організовано поетичну поляну «О, Тростянець, мій рідний краю, тебе я словом прославляю»,де представлено користувачам бібліотеки літературно – мистецькі альманахи поезій  членів літературно – мистецького об’єднання «Джерело» та окремі збірки поезій видатних земляків: Анатолія Бортняка, Кирила Курашкевича, Дмитра Черевичного, Василя Грінчака та інших прозаїків, які прославляли і прославляють рідний край - Тростянеччину поетичним словом.

   Молодші  користувачі  бібліотеки  взяли  участь в поетичному марафоні «Україна – це моя Батьківщина».

     В Капустянській бібліотеці - філії відбулась година поезії під назвою " Знову поезія кличе мене".

         Дійсно, поезія торкається нашої душі, викликає різні почуття - радості, смутку, печалі, любові. Кожен з присутніх на заході зачитали свої улюблені вірші, поділились враженнями від них. В теплому дружньому колі прозвучали вірші Ліни Костенко, Василя Симоненка, Тараса Шевченка , Ганни Чубач, Нелі Романовської, Сергія Ущапівського та Расула Гамзатова.

             В  Четвертинівській бібліотеці – філії  у Всесвітній день  поезії  проведено годину спілкування "Поезія-слово!Поезія-пісня! Поезія - вільна душа!". Гостею заходу  була   місцева  поетеса Бурдейна Людмила Анатоліївна, член літературно – мистецького об’єднання   «Джерело». Присутні із задоволенням   спілкувалися  та слухали  її  вірші.



Поезія - це культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими і тим самим необхідна для зближення народів. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія-головний засіб самоствердження і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку. До  Всесвітнього дня поезії в Тростянчицькій бібліотеці - філії оформлено виставку "Поезії чарівні звуки".




Немає коментарів:

Дописати коментар