четвер, 21 листопада 2013 р.

На початку ХХ століття Україна зазнала одну з найстрашніших трагедій не лише у вітчизняній, але й у світовій історії –голодомор.
Голодомор став національною трагедією. Тільки протягом 1932-1933 р.р. загинула п’ята частина сільського населення України. Ця трагедія відібрала життя, за різними оцінками, від 7 до 10 мільйонів наших співвітчизників. Її згубні демографічні, історико-культурні та соціально-економічні наслідки ми відчуваємо й понині.
По всій Україні в кожну четверту суботу листопада відзначається День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій. Відзначається, щоб зберегти історичну пам’ять поколінь, без чого не можна відчувати себе єдиним народом.
20 листопада центральна районна бібліотека спільно з районним музеєм та загальноосвітньою школою №2, для учнів старших класів, провели вечір – пам’яті «Чорна ріка голоду».
На вечір був запрошений Крушельницький Іван Онуфрійович, свідок голодомору, який пережив голод і розповів учням про жахіття тих років.
Вечір проходив в музеї, де про страшні роки голодомору 1932 – 1933 свідчить експозиція фото – документів «Забуттю не підлягає», з якою ознайомила та провела екскурсію директор Людмила Шамраєнко.
Про сталінський терор голодом в Україні, і, зокрема на Тростянеччині, розповіла провідний бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ Оксана Барчук, а також зробила бібліографічний огляд літератури «Реквієм по безневинним» де були представлені свідчення тростянчан - очевидців голодомору 1932 – 1933 рр.





Немає коментарів:

Дописати коментар