понеділок, 27 квітня 2015 р.

26 квітня – Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.
Наступного року Україна буде відзначати сумний ювілей – 30-річчя наймасштабнішої техногенної катастрофи минулого століття, коли страшна біда прийшла в Україну, тим самим, накривши чорним смертельним крилом і сусідні держави.
Поліське містечко Чорнобиль, якому виповнилось 800 років, зайняло місце у сумнозвісному списку поряд з Хіросімою і Нагасакі. Аварія, що трапилась на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стала однією з найбільших катастроф в історії людства. Вона вплинула на долі мільйонів людей. У багатьох регіонах України виникли нові соціально – економічні умови, що спричинили кардинальні зміни в людському житті.
Катастрофа викликала зараження 7% території країни, а це 260 тисяч га забруднених територій, зачепила радіоактивними опадами 2293 населених пункти. Три з половиною мільйони осіб, зокрема 1,3 мільйони дітей, отримали дозу радіоактивного опромінення.
До цієї трагічної дати, відділом обслуговування центральної районної бібліотеки спільно з краєзнавчим музеєм, в Тростянецькій школі №2 було проведено годину – реквієм «І все перекреслив урановий атом…»
Про проблеми Чорнобильської зони: чи можливе повернення до життя, про нинішній стан обпаленого «мирним» атомом регіону розповіла учням 10 класу провідний бібліотекар відділу обслуговування Оксана Барчук.
                                                               

Бібліографічний огляд  «Чорнобиль – це набат і біль», який висвітлює трагічні сторінки Чорнобильської трагедії, представила Олена Друмарецька зберігач фонду Тростянецького районного краєзнавчого музею.




Немає коментарів:

Дописати коментар