середу, 22 квітня 2015 р.

Український інститут національної пам’яті ініціював акцію пам’яті «Ті, хто боролися за Свободу», яка передбачає виробництво  відеороликів, аудіоматеріалів, коротких нарисів про життєві історії українців, які боролися проти агресора.
Основна мета акції – показати багатогранність українського виміру боротьби із нацизмом через історію однієї людини. Акція покликана популяризувати історії різних людей: кримськотатарського льотчика, Героя СРСР Амет-Хана Султана, українського героя французького Спротиву Василя Порика, генерала УПА Василя Кука, Героя України Олексія Береста, який встановив радянський прапор на Рейхстагу, Героя України Євгена Березняка, який увійшов у популярну культуру під псевдо «Майор Вихор» і долучився до порятунку від тотального знищення Кракова, українського солдата польської армії Андерса Михайла Паньковця, який першим увірвався до німецького бункеру на горі Монте-Кассіно, звичайного дрогобицького хлопчика Мандика Хасмана, який долучився до Української повстанської армії, або генерала Кузьми Дерев’янка, що в буквальному сенсі поставив крапку у Другій світовій війні, підписуючи Акт про капітуляцію Японії на борту лінкора «Міссурі» у вересні 1945 року – та багато інших, хто боровся з нацизмом по всьому світу, але без чиєї боротьби не було б можливе вигнання нацизму з України.
Проведення акції передбачає кілька хвиль, заключна хвиля цієї акції пам’яті має бути приурочена до днів Пам’яті та примирення 8-9 травня 2015 року та 70-ї річниці завершення війни у Європі.
Тростянецька центральна районна бібліотека приєднується до цієї акції і спільно з районним радіомовленням відкрили рубрику «Ті, хто боролись за Свободу».
Тут будуть лунати розповіді про українських людей, які ціною свого життя виборювали наше майбутнє, але були незаслужено забуті, або і взагалі викреслені з радянської історії.

Слухайте нас в радіоефірах 24, 26, 29 квітня, а також 1, 3, 6, 8 травня.

Немає коментарів:

Дописати коментар