вівторок, 14 лютого 2023 р.

 

«Пилип Орлик  і мазепинці. Джерела.»



        14  лютого  шанувальники  книг    відзначають Міжнародний день  дарування  книги. Ця  гарна добровільна  ініціатива має об’єднати  і  тих, хто дарує книги і тих  хто  прищеплює  любов до  читання. Мабуть це  символічно, що  саме  сьогодні  КЗ "Тростянецька СПБ" отримала   в  дарунок від ВГО Українська бібліотечна асоціація  (https://www.facebook.com/ula.org.ua/) унікальне документальне  історичне видання: Пилип Орлик і мазепинці. Джерела / упоряд. Т. Таїрова-Яковлєва. Київ: ТОВ «Видавництво  «Кліо», 2022. 216 с.

      Це видання , приурочене  до 350-річчя від дня народження  гетьмана  Пилипа Орлика, упорядкова   відомою  російською дослідницею історії  українського козацтва, фахівцем  із історії Гетьманщини  часів Івана Мазепи Тетяною Таїровою-Яковлєвою. Через свої  академічні  інтереси, а також  громадянську  позицію  науковець  піддавалася  тиску  у себе на батьківщині.

     У виданні   вперше  опубліковані  архівні  документи з архівосховищ Москви   доби Івана Мазепи   та  Пилипа Орлика, що висвітлюють  політичну  ситуацію в Гетьманщині,  проблеми  створення  російської  коаліції, спрямованої проти Москви,повсякденне  життя Гетьманщини за часів  Мазепи, долю мазепинців.

     Пилип Орлик першим намагався створити  європейську  коаліцію в підтримку України.

     "Існує  багато  документів   щодо того, як Орлик працював у Європі. У книжці описані  дужецікаві  документи, які  зробив  писар  Пилипа Орлика Григорій Герцог, та багато  матеріалів  стосовно побутових речей, економічного стану гетьманщини  часів  Мазепи, дрібниць  щодо  його  маєтків, торгівлі, виробництва. Є навіть  такі  неймовірно  цікаві  речі: Мазепа мав  онучку, яка булла  одружена з Григорієм Герцогом", — зазначає  Таїрова-Яковлєва.

       Історикиня додала, що за часів Мазепи в країні  був  надзвичайний  економічний  розвиток: "Це  були  найкращі  часи  України в плані  розвитку в ранньомодерну   добу. Україна   тоді мала величезний   профіцит бюджету, саме тому Мазепа мав  можливість підтримувати розвиток культури, освіти. Документи, які  ввійшли в книжку, якраз  це все пояснюють та додають багато дрібниць, про які   раніше не було   відомо".

    Книга «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела» дуже символічна для України , адже  вона  вийшла  під  час   російсько – української війни. І  сьогодні Україна  шукає  союзників, як і 300  років  тому   Пилип  Орлик  у вигнанні невтомно шукав підтримки у європейських монархів та лідерів свого часу.   

        Запрошуємо  користувачів ознайомитися з  новою    історичною, документальною книгою Пилип Орлик і мазепинці. Джерела / упоряд. Т. Таїрова-Яковлєва. Київ: ТОВ «Видавництво  «Кліо», 2022. 216 с.






Немає коментарів:

Дописати коментар