четвер, 25 лютого 2016 р.

25 лютого в Україні та за її межами,  відзначається 145-річний ювілей з дня народження  найславнішої  української поетеси і письменниці Лесі Українки.

            І нехай проходять дні за днями,

           А роки хай змінюють роки.

           Леся Українка завжди з нами
           На усі літа,  на всі віки.
Леся Українка народилася  1871 року в Новоград-Волинському. Справжнє ім'я письменниці та культурного діяча - Лариса Петрівна Косач-Квітка. Вона писала у найрізноманітніших жанрах: поезії, ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. Також працювала в фольклористиці. Відома Леся Українка завдяки збіркам віршів "На крилах пісень" (1893), "Думи і мрії" (1899), "Відгуки" (1902), поемам "Стара казка" (1893), "Одне слово"(1903), драмам "Бояриня" (1913), "Кассандра" (1903-07), "У катакомбах" (1905), «Лісова пісня» (1911).
 Вперше з творчістю Лесі Українки ми зустрічаємось, як і більшість, ще у школі... Ось і сьогодні, з нагоди ювілейного дня  народження поетеси, кафедрою юнацтва Тростянецької ЦРБ  для учнів 10 класу ЗОСШ №1-гімназія було проведено літературний вечір «Обернуся в легенду». З вступним словом до учнів звернулася вчитель української мови та літератури  Раїса Тиндиринда. Провідний бібліотекар  відділу обслуговування Анастасія Ліпніцька та бібліотекар читального залу Лариса Білоус  ознайомили учнів з творами  великої поетеси, торкнулися ширше її життєвого та творчого  шляху. 
Творчість Лесі Українки настільки багатогранна й плідна, що іноді навіть не віриться, що здійснитися вона могла пером жінки, яка прожили лише сорок два роки. У спадок майбутнім поколінням поетеса передала велику мудрість справжньої любові до України, яку вона пронесла  через усе своє життя.
Це просто надзвичайна постать. Її твори надихають, додають сили та впевненості, відроджують внутрішній дух... Її життя було сповнене болю, переживань, оптимізму, патріотизму, великої любові до України та свого народу. Ніжна, але сильна духом, пройнята прометеївським вогнем любові до людей, Леся Українка — неперевершений поет боротьби, поет-патріот. Саме тому Лесю Українку називають дочкою Прометея, бо саме вона перейняла від Тараса Шевченка й понесла далі естафету правди, добра, людяності.
Вона закликала:
                                                Нащо даремнії  скорботи?
                                               Назад нема нам воріття!
 Берімось краще до роботи,

  Змагаймось за нове життя!


                                              


Немає коментарів:

Дописати коментар