понеділок, 13 жовтня 2014 р.

10 жовтня в районному будинку культури відбулася літературно – мистецька конференція «Нездоланний співець трагічної долі України» до 125–ї річниці від дня народження видатного  поета - неокласика, перекладача Михайла Опанасовича  Драй – Хмари.
 Хоча народився поет на Черкащині, його життєві дороги були тісно повязані з мальовничим селом Тростянчик, яке розташоване на березі Південного Бугу.
Під час навчання в Київському університеті, весною 1912 року, Михайло познайомився з вихованкою інституту шляхетних дівчат Ніною Длугопольською. Ця незабутня зустріч переросла в ніжне, палке кохання. Ніна була родом з Тростянчика, її батько, отець Петро Длугопольський, був депутатом Державної Думи.
На свято Петра і Павла  в 1914 році в церкві Івана Богослова села Тростянчик Ніна і Михайло взяли шлюб. За переказами старожилів на обряді вінчання був видатний композитор Микола Леонтович.  Це була ніжна і чарівна пара. Вся округа прийшла на обряд вінчання. Як згадує донька Оксана, найяскравішими фотографіями, які залишилися їй на згадку, були весільні портрети, зняті в 1914 році  під час одруження. 
Поет при можливості завжди відвідував село над Бугом. Його сколихнули події 1917 року. Доля знову закидає його до Тростянчика. Біля церкви 21 грудня 1917 року зібрався сільський сход. Мова йшла про III-й Універсал Центральної Ради: люди вагались, чи схвалювати документ. Але виступив місцевий житель А.Беркун, який надав слово професорові Драй - Хмарі, зятеві отця Петра.  Михайло Опанасович почав свою бесіду з екскурсії в історію України, розповів  як наша держава перетворилась в руїну. Це говорила людина зі столиці, людина – інтелігент, яка володіла  19 – ма мовами. Селяни сприйняли виступ із захопленням. Всі питання були вирішені позитивно.  Схвалено головні положення III-го Універсалу, прийняли рішення про розподіл земель графа Собанського. Всім малозабезпеченим тростянчанам земельна комісія виділила землю.
Не раз згадував поет село у листах до дружини з далекої Колими. Ці листи збереглися у родині його дочки, яка емігрувала до США, Оксани Ашер.
Конференція була  підготовлена Тростянчицькою ЗОШ IIII ст. спільно з відділом освіти РДА, центральною районною бібліотекою, районним будинком культури, краєзнавчим музеєм, осередком Тростянецького  реєстрового  козацтва.
Цікавим та змістовним для відвідувачів заходу став перегляд літератури та світлин «Розіп’ятий на гратах», що розповідає про життєвий та творчий шлях поета,  який підготувала бібліограф – краєзнавець Л.Ратушняк.   

  

Немає коментарів:

Дописати коментар