пʼятниця, 10 червня 2022 р.

 Всесвітній День вишиванки відзначається кожного року в третій четвер травня - цьогоріч святкування припадає на 19 травня. Головне на цьому святі - вишивана сорочка - унікальний витвір українського народу, що став справжнім символом самоідентифікації українців.

Вишиванка - елемент одягу, що сповнений українським колоритом та майстерністю нашого народу, який здатний створювати красу з усього. Повага до вишитої сорочки насправді велика - на її честь створили свято Дня вишиванки для популяризації традицій та культури української нації.
Вперше День вишиванки відзначався у 2006 році за ініціативи студентки факультету історії Чернівецького національного університету. У той рік настільки багато студентів долучилося до святкування, що згодом День вишиванки набув міжнародних масштабів. З того часу почали проводити конкурси на найкращу вишиванку чи найкраще фото у вишиванці.
Окрім того, у 2015 році започаткували акцію "Подаруй вишиванку захиснику", у якій взяло участь близько 50 країн світу.
Вишиванням українці займаються більше тисячі років .
Вишиванка символізує красу, здоров'я та щасливу долю, а також вона оберігає власника від усього лихого. Українці передають вишиванки з покоління в покоління, тому ця річ ще й зберігає єдність сім'ї. Фахівці стверджують, що український народ закодовував щастя, долю, життя та волю в орнаментах вишивки, які були унікальними для кожного регіону України, однак мали й багато спільного.
Мода на вишиванки пішла завдяки Івану Франку: він у 19 столітті почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом. Його сучасники казати так: "Де б він не з'явився, неодмінно привертав увагу своїм піджаком та вишиваною сорочкою поміж пишних комірців та краваток".
Тоді, наприкінці 19 століття, вся Європа заговорила про традиційний одяг українців. І в 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишивок, орнаменти яких зачарували європейських модниць. Водночас і в самій Україні розпочалися перші наукові дослідження вишиванок.
Зараз елементи української вишиванки використовують визнані світові модельєри та будинки моди, а також наший традиційний одяг носять зірки світового масштабу.
  • Дослідження стверджують, що вишиванки почали робити ще до 6 століття, однак наразі немає збережених сорочок з тих часів;
  • Легенди говорять, що чумаки довіряли прати вишиту сорочку лише одній дівчині, якій таким чином заприсягалися у вірності;
  • Перша школа вишивки з'явилася в 11 століття - її заснувала сестра Володимира Мономаха Анна. Там опановували мистецтво гатування золотом та сріблом;
  • Найбільшу кількість людей у вишиванках зареєстрували в 2011 році в Рівному та занесли в Книгу рекордів України. На День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках.


Немає коментарів:

Дописати коментар